W ciasto francuskie zawijam sezonowe owoce. Tak chrupiących, pysznych ciastek nie kupię nigdzie
Lubię mieć w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie. Wtedy, jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego, szybko zamieniam je w chrupiące ciasto lub ciastka. Ostatnio zrobiłam te drugie, a do środka włożyłam sezonowe owoce. Ciastka wyszły chrupiące, wilgotne i pełne smaku.
Jakimi owocami nadziać ciasto francuskie?
Do nadziania ciasta francuskiego najlepiej nadają się owoce o niezbyt soczystym, zwięzłym miąższu. W czasie pieczenia nie puszczą dużo soku i ciasto pozostanie smaczne i chrupiące. Takimi owocami są np.: jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie. Owoce wystarczy wcześniej umyć, jabłka i gruszki obrać. Można je przekroić na pół, pokroić w cząstki lub w kostkę. Jeśli owoce są mało słodkie, można je obtoczyć w cukrze.
Jak zrobić szybkie ciastka z owocami?
Do przygotowania tych chrupiących ciastek wykorzystałam dojrzałe, ale jędrne morele. Lubię te owoce, bo mają przyjemną konsystencję i są bardzo aromatyczne. Po umyciu każdy owoc przekroiłam na połowę, usunęłam pestki i na małych prostokątach ciasta kładłam po 2-3 połówki owoców. Wcześniej morele obtoczyłam w cukrze i oprószyłam mielonym cynamonem. On naprawdę doskonale podkręca smak owoców.
Przepis: Ciastka z morelami
Chrupiące ciastka z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 500 g moreli
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCiasto nieco ociepl, rozwiń, pokrój na 12 prostokątów równej wielkości. Na środku jednej połowy ciasta zrób nożem kilka nacięć. Owoce opłucz, osusz, każdy przekrój na pół, usuń pestki.
- NadziewanieCukier wymieszaj z cynamonem, obtocz w nim połówki owoców. Na nienaciętej części każdego kawałka ciasta kładź po 2-3 połówki moreli. Brzegi ciasta lekko posmaruj jajkiem, prostokąty złóż na pół, lekko dociśnij.
- PieczenieCiastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ciastka piecz ok. 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Ułożone na blasze ciastka warto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Ciastka zyskają na smaku i apetycznym wyglądzie.
Inna wersja ciastek z owocami
Jeśli chcecie, by te ciastka były bardziej pożywne, oprócz owoców możecie dodać też inne składniki. Dobrze będą pasować wysokosłodzone dżemy o kwaskowym smaku, np. porzeczkowy, malinowy. Można też na kawałek ciasta położyć najpierw trochę ugotowanego budyniu albo twarogu wymieszanego z jajkiem i cukrem.