W ciasto francuskie zawijam sezonowe owoce. Tak chrupiących, pysznych ciastek nie kupię nigdzie

Dodano:
Ciastka z morelami Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Wiele ciast i ciastek najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Z pewnością należą do nich wypieki z ciasta francuskiego. To dlatego, żadne kupne nie zrównają się z tymi domowymi. A ich przygotowanie jest bardzo proste.

Lubię mieć w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie. Wtedy, jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego, szybko zamieniam je w chrupiące ciasto lub ciastka. Ostatnio zrobiłam te drugie, a do środka włożyłam sezonowe owoce. Ciastka wyszły chrupiące, wilgotne i pełne smaku.

Jakimi owocami nadziać ciasto francuskie?

Do nadziania ciasta francuskiego najlepiej nadają się owoce o niezbyt soczystym, zwięzłym miąższu. W czasie pieczenia nie puszczą dużo soku i ciasto pozostanie smaczne i chrupiące. Takimi owocami są np.: jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie. Owoce wystarczy wcześniej umyć, jabłka i gruszki obrać. Można je przekroić na pół, pokroić w cząstki lub w kostkę. Jeśli owoce są mało słodkie, można je obtoczyć w cukrze.

Jak zrobić szybkie ciastka z owocami?

Do przygotowania tych chrupiących ciastek wykorzystałam dojrzałe, ale jędrne morele. Lubię te owoce, bo mają przyjemną konsystencję i są bardzo aromatyczne. Po umyciu każdy owoc przekroiłam na połowę, usunęłam pestki i na małych prostokątach ciasta kładłam po 2-3 połówki owoców. Wcześniej morele obtoczyłam w cukrze i oprószyłam mielonym cynamonem. On naprawdę doskonale podkręca smak owoców.

Przepis: Ciastka z morelami

Chrupiące ciastka z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 500 g moreli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCiasto nieco ociepl, rozwiń, pokrój na 12 prostokątów równej wielkości. Na środku jednej połowy ciasta zrób nożem kilka nacięć. Owoce opłucz, osusz, każdy przekrój na pół, usuń pestki.
  2. NadziewanieCukier wymieszaj z cynamonem, obtocz w nim połówki owoców. Na nienaciętej części każdego kawałka ciasta kładź po 2-3 połówki moreli. Brzegi ciasta lekko posmaruj jajkiem, prostokąty złóż na pół, lekko dociśnij.
  3. PieczenieCiastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ciastka piecz ok. 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Ułożone na blasze ciastka warto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Ciastka zyskają na smaku i apetycznym wyglądzie.

Inna wersja ciastek z owocami

Jeśli chcecie, by te ciastka były bardziej pożywne, oprócz owoców możecie dodać też inne składniki. Dobrze będą pasować wysokosłodzone dżemy o kwaskowym smaku, np. porzeczkowy, malinowy. Można też na kawałek ciasta położyć najpierw trochę ugotowanego budyniu albo twarogu wymieszanego z jajkiem i cukrem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...